Kanavatyö etenee

Mika Niemelä
8.5.2013

Kevättalven aikana on kanavaa rakennettu Turuntien ja Rikalanjärven väliselle alueelle

 

Lempäälän kunta rakennuttajana päätti rivakasti lähteä etenemään jo tämän talven aikana historiallisesti haastavimmasta paikasta, jotta mahdolliset museoviraston vaatimuksista johtuvat yllätykset saadaan hoidettua alta pois.

Kevään aikana on Rikalanjärveen upotettu putket jään päältä ja tuotu rantatörmän alle. Näyttävää kanavaa on myös jo saatu valmiiksi pääosalle matkaa.

Viime viikkojen aikana on tehty vanhan hulaudentien sillan ohitus putkittamalla. Kunta päätyi tähän ratkaisuun, jotta vältetään museoviraston vaatima etukäteen sulan maan aikana tehtävä arkeologinen tutkimus paikalla jossa siltarakenteet ovat joskus sijainneet. Tämä olisi siirtänyt työn ensi talveen. Putken upotus on kuitenkin vaatinut aika paljon työtä koska maa osoittautui niin pehmeäksi että koko matkalle vaadittiin pontitus työnaikaisesti. Tähän saumaan osunut kevään tulo myös keskeytti työt vähäksi aikaa. Tämän viikon aikana putkitus pitäisi kuitenkin saada valmiiksi.

Tämän viikon aikana tehdään myös toinen putki joka tulee kanavasta RIkalanjärveen ja yhdistyy talvella järveen asennettuun putkeen. Tämä työ tehdään arkeologin valvonnassa ja alueelta on jo töiden yhteydessä löytynytkin historiallinen muistomerkki. Löytyneet perustukset kierretään, dokumentoidaan ja peitetään takaisin pellon alle.

Seuraavaksi kaivetaan puuttuva kanavaosuus Turuntielle, jossa alituskohta siirtyy 15m pohjoiseen nykyisestä, paremmin alkuperäistä kanavaa vastaavalle paikalle.

Kevään aikana on vielä tarkoitus teettää Turuntien alitus suuntaporaamalla, jotta kanava-alue alkaa kuivua Turuntien itäpuolelta mikä helpottaa ensi talven urakkaa.

Kesäkuun alkuun mennessä pitäisi viereiset pellot ja pelloille läjitetyt kaivuumassat olla tasattu ja ruokamulta levitetty takaisin päälle, jotta maanviljelijät pääsevät töihin. Toukotyöt tulevat siis näillä pelloilla viivästymään, mutta maanviljelijät ovat suhteutuneet hankkeeseen ymmärtäväisesti.